195360 X in Pskov
Dierbare taferelen uit twee steden geborduurd in wol

Afsluiting van het project dat oorspronkelijk is gestart als inzending voor “Een souvenir voor Pskov” ter gelegenheid van de 15-jarige stedenband Nijmegen-Pskov.

Najaar 2003 organiseerde vGtO een fotowedstrijd in beide steden. Op zoek naar de beste foto's uit de albums van bewoners; de foto die de dierbaarste herinnering oproept, de foto van lief, van de ware held. De zes winnende foto's (drie uit elke stad) zijn bekroond door ze uit te voeren in borduurwerken op groot formaat met een totaal van 195360 kruissteken.

Na een presentatie in de zomer van 2004 in Museum Het Valkhof zijn de werken nu te zien, tot augustus, in het Nationaal Historisch Museum in Pskov.
De stad Pskov, zo´n 300 km. ten zuidwesten van St. Petersburg, ligt diep in de provincie. De presentatie is navenant. Wat ook wil zeggen dat de ontvangst heel hartelijk en belangstellend was; er waren maar liefst twee tv-ploegen op de opening, de kennismaking met de mensen van het Pedagogisch Instituut -die ons hebben geholpen met de prijsvraag- was heel goed en natuurlijk waren
de Russiche prijswinnaars (Olesia Koezmina, Kamilla Mamedova en Anja Safronova) trots en verrast door het resultaat.