Tuinhuis "Berghof"

Spatie, centrum voor geestelijke gezondheid Apeldoorn
september 2003

Beeldenroute in het park van de instelling.

Met als onderliggend gegeven de toekomstige integratie van het terrein met de aangrenzen-de vinexwijk. Tuinhuisje, van binnen en buiten geheel bekleed met spiegelmoza´ek, dat tussen het groen en onder de bomen daar als het ware in op gaat; totaal inte-greert. En is tegelijk een schitterend beeld dat de wereld weerkaatst.

(...) Het kleine (tuin)huis als teken voor de cliŰnten van de instelling, die met een vinexlocatie in hun tuin re´ntegratie als hoogste ideaal voorgespiegeld krijgen. Het is, misschien helaas, de deconstructie van de Toverberg; de Bildungsroman over het van het dagelijks leven afgesneden sanatorium "Berghof". Het leven daarbinnen verglijdend in 'fysieke indolentie, gepaard aan een intens spiritueel en zinnelijk beleven en doorleven van dingen en gedachten'. (...uit de tekst van het voorstel)

Hout, 12.000 spiegels (5x5 cm), formaat 120 x 230 x 215 cm.