Kunstveld

In 2000 is uit een samenwerking tussen woningbouwvereniging Portaal, architectenbureau Spazio en kunstenaarsvereniging GBK 'Kunstveld' ontstaan. Kunstenaars werden benaderd om ontwerpen te maken voor de betonnen voorzetgevels van de Rolling Stonesstraat in de wijk Visveld, een nieuwbouwwijk in Lent.
Totaal 80 ontwerpen vormden het stalenboek waaruit de nieuwe bewoners 'hun' gevel konden kiezen.

vGtO heeft vijf ontwerpen gemaakt: alle vijf de gevels zijn door een bewoner gekozen en zijn in 2006 uitgevoerd.

Disco, nr. 111
4.500 spiegeltjes van 5 x 5 cm., kit

De aloude decoratie van (glas)mozaïek nu uitgevoerd met spiegeltjes, die als contrast op het 'huiselijke' verwijzen naar de discobal. De discobal die dan staat voor de wereld van het uitgaan, de glitter en de glamour.

Souvenir, nr. 62
muurschildering, objecten van polyurethaan, bladgoud, thermometer

Het overbekende souvenir spreekt veelal de beeldtaal van de volkskunst. Het is de kunst van decoratief beschilderd hout (met schors), glas en serviesgoed. Nagebootste handwerktechnieken uitgevoerd in zeefdruk op onderzetters en sleutelhangers, kurkentrekkers van hertepootjes. Plastic dieren in miniatuur als jachttrofee en knuffels van konijnenbont. Grotesk maar in oorsprong goudeerlijk.

Bloemcatalogus, nr. 73
print op Abet-laminaat (hpl)

'Waar eens de boterbloempjes bloeiden…' staat nu een huis met tuin. In dit geval is met de gevel al een voorsprong op de tuin genomen. Verwijzend naar de catalogus-, bestel- en reclamedrukwerkwereld krijgt de gevel een opdruk van mogelijke tuinbeplanting. Van 'Tweekleurige droomtulp' tot 'Prachtig over muurtjes'.

Vakwerk, nr. 21
hout, stucwerk, kit

Oude ambachten en technieken. Een vleug nostalgie met een snufje romantiek. Een vakwerkgevel aan een nieuwbouwhuis in tegenstelling tot de huidige trend waarbij juist de oudbouwgevels blijven staan maar er compleet nieuwe appartementcomplexen achter gezet worden. Een bak rode hanggeraniums erbij en het beeld is compleet. Het lijnenspel van de balken omlijst het raam als een soort kiosk.

Witte zwanen Zwarte zwanen, nr. 37
folie, dibond (aluminium)

Een dubbelreflecterend, positief negatief, dag en nacht, omklap-patroon van dobberende deinende zwanen, voor de broodnodige reflectie. Afhankelijk van de lichtval keert het patroon om.