U bevindt zich hier

Winnend voorstel voor kunsttoepassing op de fietsroutes Rivieren Rivalen in het Rivierenland, in opdracht van CBKG/SKCG.

Rivieren Rivalen. De benaming van een aantal fietstochten waarbij in het omringende landschap de tekenen te zien zijn van eeuwen strijd tegen, en samenwerking met, het water. En alle historische vermeldenswaardige plekken zijn beschreven in het bijbehorende boekje. Moet je daar nu, als fietstochtherkenningspuntenmaker, nog gaan proberen dit symbolisch te verbeelden? Wij dachten van niet.

Wij hebben als uitgangspunt genomen de fietser in het landschap op zich. Met de nadruk op “u bevindt zich hier”. Op een plattegrond is dat over het algemeen een verhelderende mededeling. Los van een plattegrond lijkt het ineens een filosofische mededeling te worden: “u bevindt zich hier...”

Conform de opdrachtformulering moeten de objecten geplaatst worden op rust- en kijkpunten. Plekken dus, waar je eigenlijk ook even zou moeten kunnen zitten en je fiets parkeren. Vandaar ons voorstel voor de 'zitpijl'.

55 zitpijlen van rode kunststof met bovenop in reliëf de tekst "U bevindt zich hier", gegalvaniseerde paal met betonelement verankerd in de bodem.

Pagina 3 geeft een overzicht van alle locaties, en van iedere pijl een foto, indien u met de muis over de pijl heen beweegt.

Onze zitpijlen hebben overigens inmiddels praatjes gekregen. Op initiatief van KCG en RBT Rivierenland is aan elke zitpijl een verhaal gekoppeld waarin de locatie van de pijl een rol speelt. Het verhaal is telefonisch te horen en ook via het internet te beluisteren: www.dezitpijlvertelt.nl.